OBS OBS : fra d.1.4, er det, i en periode IKKE muligt, at booke online tider 

 

Vi holder lukket d. 9 og 10 Maj 

Ved akut behov lægehjælp ml. kl. 8-16 kontaktes Lægerne i Grejs tlf.: 75 85 30 70

Aften og weekend kontaktes Lægevagten tlf.: 70 11 07 07

 

 

 

Urinvejsinfektioner

Symptomer på urinvejsinfektion er en hyppig henvendelsesårsag i almen praksis (2 - 5%). Optræder i alle aldersklasser, men er især hyppig hos kvinder i den fertile alder. Den symptomatiske patient har et eller flere af følgende symptomer: Svie/smerter ved vandladning, hyppig vandladning og trængninger.

Prøvetagning i klinikken:
Patienten får udleveret et engangsbæger samt en mundtlig og eventuelt skriftlig instruktion i, hvordan en midtstråleurin fremskaffes. Der er ingen grund til forudgående afvask. Husk identifikation på engangsbægeret. 

Undersøgelse skal foretages inden en time efter vandladningen. Fasesekontrast undersøgelse i et mikroskop er den sikreste, billigste og hurtigste.

Prøvetagning i hjemmet:
Det er vigtigt at sikre sig en friskladt midtstråleurin i en til formålet beregnet engangsbeholder med skruelåg. Tilfældig emballage (flasker, tomme medicinglas og lignende) frarådes, da selv minimal forurening (incl. sæberester) kan give anledning til et forkert analyseresultat. Undersøgelse skal foretages inden for 1 time.

Diagnostiske procedurer:
I vor praksis benyttes: 
1. Mikroskopi
Fasekontrastmikroskopi ved 400 x forstørrelse af en friskladt ucentrifugeret urin er den bedste metode til at påvise samtidig signifikant forekomst af bakterier og inflammation i form af leucocytter. 
Der er bakteriuri > 1 bakterie pr synsfelt,og urin med betændelsesceller,hvis der er mere end1 leucocyt/betændelsescelle pr synsfelt.

NB! Ingen leucocytter = ingen urinvejsinfektion.


Resistensbestemmelse
Foretages altid ved komplicerede og recidiverende infektioner.
En urinprøve sendes til Klinisk mikrobiologisk afdeling Vejle, Sygehus. Svartid ca. 1 uge


Gravide
Hos gravide findes asymptomatisk eller symptomfattig bakturi hos ca. 3%. Ca. 40% af disse vil udvikle nyrebækkenbetændelse op mod terminen, hvis de ikke undersøges og behandles forinden. Derfor bør denne undersøgelse foretages i tilslutning til de anbefalede graviditetsundersøgelser.

Kontroldyrkning 
Foretages kun hos gravide samt hos spæde og småbørn, som er de eneste grupper, hvor bakterier i urinen uden symptomer har konsekvens.

Kateterbærere 
Kan ikke behandles for bakteriuri med antibiotika, men skal om muligt have kateteret fjernet. Kun behandling ved egentlige betændelsessymptomer (feber m.v.).
Ældre kvinder med asymptomatisk eller symptomfattig bakteriuri evt. med lugtgener som hovedklage skal kun antibiotisk behandles ved egentlige infektionssymptomer (feber m.v.)