OBS OBS : fra d.1.4, er det, i en periode IKKE muligt, at booke online tider 

 

Vi holder lukket d. 9 og 10 Maj 

Ved akut behov lægehjælp ml. kl. 8-16 kontaktes Lægerne i Grejs tlf.: 75 85 30 70

Aften og weekend kontaktes Lægevagten tlf.: 70 11 07 07

 

 

 

Refluks / spiserørskatar / mavesår

Symptomerne kan samlet beskrives som dyspepsi, der dækker over en gruppe af symptomer: konstante eller periodevise smerter i mellemgulvet og op bag brystbenet, desuden forskellige ledsagende symptomer som sure opstød, kvalme, opkastninger halsbrand og evt. oppustethed.

Man kan selv bedre på generne ved at undgå fede fødevarer og for store måltider, drikke mindre kaffe og alkohol samt ophøre med rygning. Hvis der er mange symptomer om natten kan hævet hovedgærde hjælpe.

Ved sjældne, milde tilfælde med dyspepsi kan det ofte hjælpe blot med lidt mælk, en kiks, havregryn el. lign.

Hvis symptomerne fortsat optræder sjældent .f.eks. kun nogle dage om måneden kan man have gavn af håndkøbspræparater, der er syreneutraliserende og tage disse ved behov. Eksempler er Link, Gaviscon etc.

Daglige eller ugentlige tilfælde med ovenfor beskrevne symptomer eller hvis smerterne er kraftige kan behandles med det, man samlet kan kalde mavesårsmedicin. Der er her forskellige grupper, hvor de såkaldte syrepumpehæmmere f.eks Lansopresol er gode og effektive.
Man begynder med høj dosis i 2-4 uger, og hvis der ved kontrol herefter er god effekt,kan dosis nedsættes ofte til det halve i yderligere nogle uger.. 

Ved vedvarende eller tilbagevendende klager henvises til gastroskopi - en kikkertunder - søgelse af spiserør og mavesæk. Man kan ved denne undersøgelse se, om der er spiserørsbrok, spiserørskatar eller mavesår.
Der er også mulighed for at tage en prøve til undersøgelse for bakterien Helicobacter Pylori, der kan være årsag til mavesår.
Hvis denne bakterie findes, behandler man i 7 dage med syrepumpehæmmer og to slags antibiotika.

I de tilfælde, hvor gastroskopien har vist spiserørsbrok eller spiserørskatar, kan man ofte have hyppigt tilbagevendende eller konstante dyspeptiske symptomer. Der kan så dagligt være behov for at tage mavesårsmedicin. Varig brug af disse tabletter kræver, at diagnosen er helt sikret ved en gastroskopi. Desuden bør der fremover være opmærksomhed på, om der sker en ændring i tilstanden eller tilkommer andre symptomer. Efter indledende behandling med høj dosis, skal man ved fortsat symptomfrihed søge at reducere daglige dosis.