OBS OBS : fra d.1.4, er det, i en periode IKKE muligt, at booke online tider 

 

Vi holder lukket d. 9 og 10 Maj 

Ved akut behov lægehjælp ml. kl. 8-16 kontaktes Lægerne i Grejs tlf.: 75 85 30 70

Aften og weekend kontaktes Lægevagten tlf.: 70 11 07 07

 

 

 

Medicinsk abort

 

Forud for aborten 
Hos din egen læge er der foretaget en underlivsundersøgelse, ligesom du er blevet undersøgt for klamydia og taget en blodprøve til at bestemme din blodtype. Du bliver testet for en klamydiainfektion. Klamydia er en bakterie, som kan smitte ved sex. Hos kvinder sidder den i urinrøret og livmoderhalsen. I halvdelen af tilfældene giver klamydia ingen symptomer. I forbindelse med et abortindgreb kan infektionen imidlertid brede sig til de indre kønsorganer og medføre underlivsbetændelse og sterilitet. Du vil blive behandlet med antibiotika inden aborten, hvis du har en klamydiainfektion. Når du møder på sygehuset eller hos speciallæge forud for aborten, er det derfor ikke nødvendigt at foretage disse undersøgelser igen. Du vil have mulighed for at stille spørgsmål om aborten til enten en sygeplejerske eller en læge. Ofte sætter man aborten i gang allerede samme dag.

Forundersøgelsen 
Almindeligvis vil du blive indkaldt til en undersøgelse forud for en medicinske abort. Her bliver der foretaget en almindelig underlivsundersøgelse samt en ultralydsscanning, så man er helt sikker på ,hvor langt du er henne. Ofte sætter man aborten i gang allerede samme dag.

Medicinen 
Ved den medicinske abort får du først tre tabletter Mifegyne, der bevirker, at livmoderen ikke længere reagerer på kroppens graviditetsbevarende hormon. Derfor vil graviditeten gå til grunde. Når du har taget tabletten, er aborten allerede i gang. Det er vigtigt, at du gennemfører resten af behandlingen, når du først er begyndt, da medicinen kan forårsage fosterskader, hvis graviditeten fortsætter. Som regel mærker man ikke noget til medicinen. Men nogle oplever kvalme, opkastning og diarre. Det er heller ikke usædvanligt, at der kommer blødning og smerter. Smerterne afhjælpes med almindelig håndkøbsmedicin, og du vil ofte få udleveret disse tabletter på sygehuset eller hos speciallæge. Hvis du bløder, skal du undgå tamponer, samleje, karbad og havbad.. 

Aborten 
På hospitalet eller hos speciallæge får du også udleveret den medicin - Cytotec, du selv skal tage hjemme to dage senere. Medicinen får livmoderen til at trække sig sammen, så den tømmes for graviditetsvæv. Du bliver tilbudt smerte- og kvalmestillende medicin. Nogle kvinder kan få hovedpine, kvalme eller opkastninger. Hvis du ikke allerede bløder, vil du begynde at bløde nu. Blødningerne vil oftest være kraftigere end ved en almindelig menstruation, og der kan være klumper i. De fleste kvinder aborterer efter nogle timer. 

Smerter efter aborten 
Efter aborten vil du bløde kraftigere end ved en normal menstruation. Blødningen vil vare i 2-3 uger, men vil aftage efter den første uge. Du vil som regel også have lette menstruationssmerter de første par dage. Hvis du tidligere har født, kan du i nogle dage opleve efterveer. 

Abort i tal 
Medicinsk abort må kun foretages frem til 7. uge - mellem 7.-12. uge er der kun mulighed for kirurgisk abort. I Danmark foretages der ca. 15.000 provokerede aborter om året. En tredjedel foregår som medicinsk abort - mens to tredjedele foregår kirurgisk. 
 

Medicinsk abort - fordele og ulemper 
Fordele: 

  • Du skal ikke bedøves.
  • Aborten bliver sat i gang straks.
  • Risikoen for infektion er mindre end ved kirurgisk abort.
  • Nogle kvinder føler sig i mindre grad som patienter, fordi de ikke skal opereres. 

Ulemper:

  • Aborten tager længere tid.
  • Du skal selv udstøde graviditeten.
  • Der kan komme kvalme, opkastning og diarre af pillerne. 
  • Blødningen er kraftigere og længere end ved kirurgisk abort.
  • Der er brug for smertestillende medicin eller lokal-blokade.
  • I enkelte tilfælde er der brug for udskrabning. 

Tag det med ro 
Efter aborten er der risiko for underlivsbetændelse. Derfor må du ikke tage karbad, havbad, gå i svømmehal, bruge tamponer eller have samleje uden kondom, så længe du bløder. Du bør i stedet tage brusebad og benytte bind. Du bør tage det med ro i 1-2 dage efter aborten. Normalt vil du få menstruation 4-6 uger efter aborten. Hvis der går længere tid, bør du kontakte din læge. 

Efterundersøgelse 
Du skal komme til kontrol på sygehuset efter 2 uger, hvor der foretages en ultralydscanning for at sikre, at der ikke er graviditetsvæv tilbage i livmoderen. Dette sker kun i ganske få tilfælde. Hvis det viser sig, at livmoderen ikke er blevet helt tømt, vil det være nødvendigt at foretage en udskrabning. 

Sygemelding 
Behovet for sygemelding efter et abortindgreb er individuelt. De fleste kvinder kan gå på arbejde dagen efter indgrebet, mens andre har behov for et par sygedage. Du har mulighed for at bede lægen om en sygemelding, før du tager hjem. 

Kontakt lægen ved komplikationer 
Du skal kontakte din egen læge, speciallægen, vagtlægen eller skadestuen, hvis du: 

  • Bløder kraftigt. 
  • Får stærkere smerter end menstruationssmerter. 
  • Får ildelugtende udflåd. 
  • Får feber.